Hoşgeldiniz.

gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar hakkında bilgi verirmisiniz Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın Vücudun ne kadar karbonhidrata ihtiyacı var Mantar ve Mikroorganizmalar Mutasyona Neden Olan

  1. sago
    Sponsorlu Bağlantılar


    Post gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar

    Sponsorlu Bağlantılar




    gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar hakkında bilgi verirmisiniz


    Paylaş Facebook Twitter Google







  2. Sponsorlu Bağlantılar




    Gıdalarda bozulmalara neden olan en önemli faktör Mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmaların yok edilmesi veya etkilerinin azaltılması için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

    Gıdaları, kullanım anına kadar bozulmadan saklayabilmek için kullanılan yöntemler;
    Kurutma: Mikroorganizmaların yaşaması ve faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli olan Suyun ortamdan uzaklaştırılması işlemidir.Örneğin : Kurutulmuş meyve ve sebzeler.
    Tuzlama: Mikroorganizmalar için gerekli olan suyun ortamdan azaltılması için kullanılan bir yöntemdir.Bu sayede gıda uzun bir süre birçok özellikleri bozulmadan kalabilmektedir.Örneğin: pastırma, salamura zeytin,beyaz peynir.
    Isıtma: Mikroorganizmaları öldürecek veya faaliyetlerini engelleyecek derecelerde ısıl işlem uygulamak.Örneğin sütte pastorizasyon işlemi ile uygulanan ısıl işlem sırasında faydalı mikroorganizmalar yaşamaya devam etmekte zararlılar öldürülmekte, fakat sterilizasyon denilen daha yüksek ısıl işlem sırasında ,faydalı ve faydasız tüm mikroorganizmalar yok olmaktadır. Birinci de sütün bozulmadan saklanma süresi kısa (bir kac gün) , ikinci metodta ise aylar hatta yıllara varan uzun bir saklama süresi vardır.Örneğin süt ve sütlü mamuller.
    Oksijensiz Ortamda Tutma: Bozulmayı sağlayan mikroorganizmalari oksijensiz bırakarak etkisiz hale getirmek.Örneğin: Vakum ambalajlı gıda ürünleri.
    Dondurma: -18 C ve daha altindaki derecelerde mikrorganizma faaliyetleri durur.Dondurulmuş gıdalardaki mikroorganizma yükü eksi derecelerde bekletme ile belli bir miktar azalma da gösterir.Fakat dondurulmuş gıdaların çok önemli bir özelliği vardır.Yemek yada pişirmek için çözündürülen dondurulmuş gıdanın tüketilecek kadarki kısmı çözündürülmeli, çözündürülen miktar kullanılmalı/tüketilmelidir. Tekrar dondurarak tekrar çözündürmek mikrobiyal yükü arttırır ve sağlık açısından çok risklidir.
    Soğutma: +5 ve 0 C derecelerde muhafazanın mikroorganizma yükü üzerine çok büyük bir etkisi olmasa da normal oda sıcaklığına göre daha soğuk bir ortam oluşturulduğu için gıdaları belirli bir süre bozulmadan saklayabilmek mümkün olmaktadır. Dondurulmuş olarak 6-18 ay kadar saklanabilen gıdalar 5 ila 10 C lerde bir haftaya kadar bozulmadan durabilirler.Eğer uygun nem rejimi sağlanabilirse Elma Armut gibi meyveleri soğuk hava deposunda bozulmadan aylarca muhafaza etmek mümkündür.
    Katkı Maddeleri İle Koruma: Kullanımına yasalar tarafından izin verilmiş olan katkı maddeleri sayesinde gıdaların mikrobiyolojik , fiziksel yada kimyasal olarak bozulmaları engellenir.Gıdaların dayanım süresini de (raf ömrünü) uzatan bu tür katkı maddelerinin ileride bazı sağlık sorunlarına neden olabileceği tezleri onların güvenirliği konusunda soru işaretleri yaratmaktadır.Örneğin: Konserveler, Meyve suyu gibi gazlı yada gazsız içecekler.
    Işınlama: Bu işlem için yüksek enerjili ışınlardan faydalanılır. Yüksek enerjili ışınlar özel makineler tarafından üretilen elektron demetlerinin oluşturduğu veya radyoaktif izotop atomlardan oluşan gama ışınları (60Co) ile meydana gelen iyonlaşmış enerjilerdir. Gıdaların ışınlanmasında bu gama ışınlarından yararlanılır. Işınlama işlemi dünyada 41 ülkede 60'tan fazla gıda ve gıda ürününe uygulanmaktadır. Radyasyonla ışınlama bütün gıdalar için uygun değildir. Özellikle yağlı gıdalar ve yüksek proteinli gıdalar.Bunlarda , radyasyon uygulamasından sonra kötü tat ve kokunun meydana gelmesi, görünümünde de değişiklikler olması sebebiyle ışınlama yapılmaz. Işınlamaya tâbi tutulmuş gıdalar için etiketlerinde, ışınlanmış veya iyonize radyasyona tâbi tutulmuş ifadelerinin bulunması mecburidir. Işınlanmış gıdaların güvenle tüketilebileceği hususunda tartışmalar bulunmaktadır.
    Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

    Tüm ambalajlı gıdaların Yasal Olarak etiketli olması ve etiketlerinde aşağıdaki bilgilerin yazılı olması gerekmektedir.
    • Gıda maddesinin adı,
    • İçindekiler,
    • Net miktarı,
    • Üretici firma adı,adresi ve üretildiği yer,
    • Üretim ve Son Kullanma tarihi,
    • Tarım bakanlığından alınmış üretim iznini gösteren tarih ve sayı..
    Dondurulmuş ürünlerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar;
    • Bunlardaki etiket bilgileri özellikle raf ömrünün bilinmesi için gereklidir.
    • Bu ürünlerin marketlerde saklandığı derin dondurucuların –18 veya daha dusuk derecelerde bulunması gerekmektedir. Alınacak dondurulmuş üründe bir yumuşama veya aşırı karlanma varsa bu ürünü almayınız.
    • Alışverişlerde dondurulmuş ürünlerin en son alınması gerekir.
    • Satın alınan dondurulmuş ürün en kısa zamanda derin dondurucuya konmalı veya çözündürülüp tüketilmelidir. Erimiş veya çözündürülmüş gıdanın tekrar dondurulması sakıncalıdır.
    Isıl işlem uygulanmış veya Konserve edilmiş ürünlerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar;
    • Etiket bilgilerini özellikle inceleyip raf ömrü konusunda bilgi edininiz. Sebze ve Meyve konserveleri, Süt , Sütlü mamuller, Meyve suları gibi pastorize veya sterilize edilmiş ürünlerin eski tarihlileri rafların en önüne koyulur.Nisbeten daha yeni, hatta günlük olanlar ise arka taraflarda yer alır.Bunun gibi market hileleri için uyanık olunuz ,etiketlerdeki üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat ediniz.
    • Konservelerde oluşan bozulmalar ambalajlarındaki şişkinlik ile kendini belli eder. Alt yada üst kapakdaki bombaj belirli bire süre sonra teneke yada cam kavanozun patlamasına veya ürünün sızmasına neden olacaktır.
    Vakumlu ambalajlardaki hatalar , oksijensiz ortamda ürünün saklanması prensibini ortadan kaldıracağından ve mikroorganizma faaliyetlerinin devamına neden olacağından, ciddi bir ambalaj kontrolunu gerekli kılar. Gıdalar, üretimlerinden tüketimlerine kadar gecen süreci ,aşağıdaki özelliklere sahip ambalajlar içinde geçirirler;
    • Ambalaj gıdanın içine dışarıdan girebilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bulaşmaları önler.
    • Gıda ile doğrudan temas eden cam,plastik,metal,kağıt gibi ambalaj malzemesinin gıda ile temasında sakınca olmayan materyallerden yapılması gerekmektedir.
    • İç yüzeyleri aşınmış ,çizlmiş yada kararmış metal ambalajlardaki gıdaların tüketilmemesi gerekir.
    • Geri dönüşümsüz ambalaj malzemeleri, gıdanın taşınım yada korunması için yeniden kullanılamaz.Aynı şekilde bir gıda için kullanılmış bir ambalaj materyali bir başka gıda maddesinin saklanması için kullanılamaz.
    • İşi biten ambalaj malzemelerinin atılması konusunda tüketici olarak duyarlı olunması , cam , kağıt , metal kutularının mümkün olduğunca ayrı toplanarak atılması gerekir.
    • Gıda ürünü için olduğu gibi ,gıda ambalajında da Tarım bakanlığının üretim izni,tarih ve sayısı yazılı bir damga bulunmalıdır.
    Yukarıdaki aksaklık ve eksiklikleri taşıyan gıda ürünlerini Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının yetkili organları ve Tüketicileri Koruma Derneklerine şikayet edebilirsiniz. Yukarıdaki tüm uyarılar dikkate alınıp ambalaj ve etiket kontrolleri yapıldığı ve herhangi bir eksik yanlış bilgi ve işleme rastlanmadığı halde halde bozuk çıkan (renk değişimi, küf, koku yada tat bozukluğu) gıda ürününe ratlanırsa hemen aldığınız yere iade ediniz veya üretici firmanın ilgili servisini arayarak şikayetinizi bildiriniz. Gerek üretici firma gerekse satıcı firma şikayetinize duyarsız kalırsa, Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının yetkili organları ve Tüketicileri Koruma Derneklerine başvurunuz.

    Gıdalarla İlgili Pratik Bilgiler
    • Et, et ürünleri ,süt ve süt ürünleri BUZDOLABINDA ve 0-4 C derecede muhafaza edilmelidir.Orijinal ambalajındaki et ve et ürünün buzdolabındaki muhafaza süresi ambalajından çıkarılmış olan ürüne göre daha fazladır. Orijinal ambalajlı UHT sütün buzdolabındaki ömrü aylar sürebildiği halde kutusu açılmış UHT sütün buzdolabında saklanma süresi en fazla 2 gündür.
    • Pişmiş gıdalar ya hemen tüketilmeli yada daha sonra tüketilecekse buzdolabında 10 C derecenin altinda üstleri örtülü olarak saklanmalıdır.
    • Pişirme esnasında gıdanın dış yüzeyinin olduğu kadar, içinin de pişmiş olmasına dikkat edilmelidir.
    • Yıkanarak yenmesi gereken sebze ve meyve gibi gıdaları bol su ile birkaç kez yıkadıktan sonra yemeliyiz.Sebze ve meyvelerde bulunabilecek zirai ilaç kalıntılarını yada mikroorganizmaları ancak bu şekilde uzaklaştırmak mümkündür.Eğer kimyasal kalıntıların yıkamayla çıkmayacak kadar yoğun olduğu hissedilirse kabukların soyularak yenmesi tavsiye edilir.Fakat gıdaların temizliği sırasında kesinlikle deterjan gibi temizlik maddeleri kullanmayınız.Yıkama sırasında sebze ve meyveleri doğramak vitamin kaybına neden olacağından istenmez.
    • Saklama koşullarının uygun olmamasından dolayı küflenmiş olan gıda maddelerinin küflü kısmını kestikten sonra değerlendirme yoluna kesinlikle gitmeyiniz. Küf miselleri tüm gıdayı (örneğin salça, yoğurt) sarmış olabilir.
    • Sebzeler kesildikten sonra, meyveler kesildikten veya suyu çıkarıldıktan hemen sonra tüketilmelidirler.Bekletme ,vitamin kayıplarına yol açar.Ayrıca sıkılan meyve suyunun bir günden fazla ve uygun olmayan koşullarda bekletilmesi ,içindeki mikroorganizma faaliyetlerinin artışına ve bozulmaya neden olacaktır.
    • Dondurulmuş ürünleri kullanmak için çözündürdükten sonra bir daha dondurma işlemi gerçekleştirmeyiniz. Ya tümünü birden tüketiniz veya tüketeceğiniz miktarda ürün çözündürünüz.
    • Kuru yiyeceklerin saklanacakları yer serin, nemsiz , karanlık ve mümkünse havalandırılabilen bir yer olmalıdır.
    Kaynak: TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bilinçli Gıda Tüketimi isimli broşürden derlenmiştir.





  3. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Copyright © 2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc